L´esdeveniment

ESCOLA D’ESTIU I FESTIVAL 2016 A BARCELONA – CELEBREM ELS 10 ANYS DE L’EUROPEAN SHAKUHACHI SOCIETY

L’ESS va començar la seva activitat el juliol de 2006 amb el Primer Esdeveniment Paneuropeu de shakuhachi i la seva Escola d’Estiu; quatre dies d’activitat a Londres. Des de llavors, l’ESS ha col·laborat amb diversos grups locals de Shakuhachi a Europa per dur a terme Escoles d’Estiu i tallers per tota Europa per tal d’esdevenir una organització paraigua que doni suport i que emmarqui una xarxa de col·laboració i comunicació entre els intèrprets i les associacions d’intèrprets de Shakuhachi d’Europa.

Passats deu anys, tenim una comunitat en constant creixement, diversa i activa al continent europeu, i, concretament aquest any 2016 comptem amb escoles, tallers, classes magistrals o festivals oferts per tot el territori europeu.

Barcelona 2016 continuarà amb la tradició de l’Escola d’Estiu de la ESS –l’apassionant combinació de classes, tallers, xerrades i concerts, com el recorregut pels aspectes tradicionals i contemporanis del shakuhachi. Però enguany és un any especial per l’ESS, i per això oferim un esdeveniment més ampli, més enllà de l’escola i del festival, i hi haurà alguns actes especials. N’anunciarem detalls al mes de març. Estigueu atents!

 

BANNERS-TEACHERS-www

 

RESUM DEL PROGRAMA BARCELONA 2016

És un plaer per a nosaltres anunciar que aquest any tindrem dos convidats especials del Japó, Zenyoji Keisuke i Kakizakai Kaoru, ambdós intèrprets i mestres internacionalment reconeguts amb una llarga experiència.

Zenyoji Keisuke farà classes de honkyoku, incloent-hi també les peces del repertori Kinpū-ryū Nesaza-ha (poques vegades ensenyades) així com Sankyoku de la Kinko-ryū.

Kakizakai Kaoru se centrarà en el honkyoku de la Kokusai Shakuhachi Kenshukan, el llinatge de Yokoyama Katsuya.

A més, hi haurà professors, intèrprets i compositors professionals de tota Europa representant un extens espectre de llinatges, estils i aproximacions al shakuhachi.

Els participants tindran l’oportunitat de conèixer i aprendre els llinatges de Kinko, Tozan, Nezasa, Chikuho y Zensabo, així como un ampli ventall de gèneres, tals com el sankyoku, el shinkyoku y el honkyoku. A més de les classes magistrals, n’hi haurà d’individuals amb els mestres de shakuhachi.

La música contemporània tindrà també un paper important al Barcelona 2016, amb tallers sobre la composició per a shakuhachi, sobre la integració del shakuhachi en la música electrònica i sobre el shakuhachi i la improvisació, liderats per compositors professionals, intèrprets i improvisadors. Els concerts d’aquesta edició que tindran lloc cada vespre, reflectiran tots aquests temes abordats als tallers amb la inclusió de la interpretació de noves composicions per a shakuhachi, i els participants tindran l’oportunitat de formar part de la presentació pública d’aquesta música.

Naturalment, el Koto i el Shamisen seran part del programa; intèrprets professionals d’aquests instruments oferiran la seva experta instrucció als participants interessats.  A més de les classes de sankyoku i shinkyoku, s’oferirà la possibilitat de fer classes particulars dels instruments per tal de poder desenvolupar les habilitats necessàries per a la interpretació de conjunt.

La connexió entre el shakuhachi i el cos de l’intèrpret és innegable; per això hi haurà tallers sobre respiració i postura corporal respecte la interpretació del shakuhachi, millorant així la comprensió i la relació dels participants amb el seu instrument. Això és de gran interès per aquells que vulguin explorar el camp del shakuhachi i la meditació.

¿T’has preguntat alguna vegada sobre la construcció del shakuhachi? Si és així, hi haurà un taller que donarà a tots els participants de la Escola d’Estiu de shakuhachi la possibilitat de fer-se una idea sobre el procés de construcció i de com intentar crear un  shakuhachi jinashi per a ells mateixos. Pròximament s’anunciaran més detalls sobre tal taller.

NIVELLS D’ENSENYAMENT

En general, l’ensenyament s’efectuarà en diferents nivells: per a principiants, nivell elemental, nivell intermedi i nivell avançat. Per a tots aquells que mai no hagin tocat un shakuhachi i vulguin descobrir aquest fascinant instrument però no puguin comprometre’s als 4 dies sencers, s’oferirà també un nivell d’iniciació. Aquests participants poden ajustar la seva implicació al taller a un matí, o dos, o als quatre matins depenent del que millor s’adapti a les seves circumstàncies i al número de grups. La resta de participants estudiaran durant els quatre dies sencers, amb el programa dividit en dos blocs de dos dies per tal de permetre’ls explorar l’àmplia gamma de classes i estils disponibles.

Una Escola d’Estiu no és només un lloc on trobar classes i actuacions diverses, sinó també un lloc on conèixer altres entusiastes del shakuhachi de tots els nivells i d’arreu d’Europa, de crear nous vincles i amistats a la comunitat de músics, i de treballar junts per celebrar i compartir l’afició per aquesta aparentment senzilla però profundament complexa i rica flauta de bambú.

Ens veiem a Barcelona!


L’Escola d’Estiu i Festival de Barcelona 2016 està coorganitzada per l’ESS & ESMUC
ESS-LOGO
ESMUC-LOGO
 
Amb la col·laboració de
LOGO consulado japon
LOGO japan foundation
LOGO Museu Musica
 


Coordinació General: Horacio Curti
Contacte: barcelona2016[at]shakuhachisociety[dot]eu
Logística y producció: Stella Maris “Hawwa” Morales
Comunicació, web i videos: Thorsten Knaub