Professors

PROFESSORS:

KEISUKE ZENYŌJI

Keisuke Zenyōji va començar amb el shakuhachi a la primerenca edat de 6 anys amb el seu pare, un deixeble directe de l’art del gran Jin Nyodo. Més tard va graduar-se a la Universitat Nacional d’Arts de Tòkio (Tokio Geidai) i va treure-s’hi allà també el Master, amb Yamaguchi Gorō (Tresor Vivent Nacional) com a professor. L’any 2000 va publicar el manual de shakuhachi per a principiants Hajimete no Shakuhachi [La primera trobada amb el Shakuhachi], Tokyo: Ongaku no Tomosha.

Va ser premiat amb el Gran premi del Festival de l’Agència per a Temes Culturals pel seu recital l’any 2009. Actualment ensenya a l’àrea de Kantō. El seu honkyoku ha sonat al programa de ràdio NHK Hogaku, èxits inusuals per a un músic jove en un Japó conservador.

Us presentem KEISUKE ZENYŌJI – Professor de repertori Kinpū-ryū Nezasa-ha i Kinko-ryū sankyoku al Barcelona 2016

 

Més informació a: www.zenyoji.jp


KAORU KAKIZAKAI

Kaoru Kakizakai és un dels deixebles més rellevants de Katsuya Yokoyama, actualment es “lecturer” del Tokyo College of Music, així com mestre a temps complet de la Kokusan Shakuhachi Kenshukan.

Va començar els seus estudis de shakuhachi l’any 1982 i ha participat en nombrosos projectes audiovisuals de Yokoyama sensei, així com ha actuat a gran part dels esdeveniments promoguts per la Kokusai Shakuhachi Kenshukan des del 1994. Kaoru Kakizakai és professor habitual al Rocky Shakuhachi Camp a Colorado, EEUU, així com a l’Australian Shakuhachi Festival des de la seva primera edició l’any 1999.

Kakizakai sensei ha interpretat freqüentment les obres de Toru Takemitsu arreu del món des de l’any 2000 (l’ultima vegada a Colònia el 2015) i ha fet nombroses gires per Europa mostrant i interpretant música japonesa clàssica/tradicional i música contemporània. Els anys 2002 i 2009 ha publicat dos discs dedicats a la música de Koten Honkyoku.

Us presentem KAORU KAKIZAKAI – Professor de honkyoku de la Kokusai Shakuhachi Kenshukan, el llinatge de Yokoyama Katsuya al Barcelona 2016

 

Més informació a: www.kakizakai.com


GUNNAR JINMEI LINDER

Gunnar Jinmei Linder va començar a estudiar el shakuhachi quan va arribar al Japó l’any 1985 sota la tutela de Yamaguchi Gorō (1933–99), cap de l’associació Chikumeisha de la Kinko-ryū Shakuhachi.

Va rebre el seu Mestratge com a solista del shakuhachi el 1997 a l’Universitat Nacional d’Arts de Tokyo, el seu títol tradicional – shihan– i el nom de Jinmei (儘盟) de la mà de Yamaguchi sensei l’any 1998.

Des de l’any 1997 fins el 2005, Gunnar ha estat actiu professionalment com a intèrpret i com a professor de shakuhachi al Japó amb freqüents activitats tant a Europa com als Estats Units.

L’any 2005 va tornar a Suècia, on segueix actuant com a intèrpret i fent de professor, així com també de professor associat d’Estudis del Japó al Departament de Llengües Orientals de la Universitat d’Estocolm, on també dirigeix una investigació sobre els gèneres tradicionals de música japonesa. Alhora, fa de professor titular de shakuhachi al Col·legi Reial de Música d’Estocolm.

Ha publicat diversos discs, un DVD educatiu, el llibre Notes on Kinko-ryū Shakuhachi Honkyoku — Performance Techniques: Analysis, Classification, Explanation, i la seva tesi doctoral Deconstructing Tradition in Japanese Music: A Study of Shakuhachi, Historical Authenticity and Transmission of Tradition.

Us presentem GUNNAR JINMEI LINDER – Professor de Chikumeisha Kinko-ryu honkyoku al Barcelona 2016

 
Més informació a: nipponicom.com/shakuhachi


KIKU DAY

Kiku Day és intèrpret de shakuhachi jinashi. D’orígens japonesos i americans, va néixer a Dinamarca. Va deixar els seus estudis de música clàssica occidental de flauta per posar-se a estudiar honkyoku (el repertori clàssic dels monjos komusō de la branca fuke del Budisme Zen) amb Okuda Atsuya àl Japó durant 11 anys.

Des del seu retorn a Europa, Day ha dedicat la seva vida a explorar l’ús potencial del shakuhachi jinashi en àmbits de la música actual. El shakuhachi jinashi és el més antic que ens consta: és talment el bambú en brut, sense afegits. Diversos compositors d’arreu del món han escrit per a ella. Entre d’altres: Takahashi Yūji, Roxanna Panufnik, Frank Denyer, Vytautas Germanavicius i Yumi Hara Cawkwell. Ha tocat amb músics com ara Fred Frith, Joanna MacGregor, Mats Gustafsson i Joëlle Léandre, i ha fet de solista amb l’Odense Symphony Orchestra i el Nonsuch Choir.

Kiku Day està doctorada en Etnomusicologia per la SOAS, la Universitat de Londres, i ha treballat com a professora assistent a la Universitat Aarhus de Dinamarca. És membre fundadora de l’European Shakuhachi Society, de la qual ara és presidenta.

Us presentem KIKU DAY – Professora de Zensabo honkyoku, min’yo i shakuhachi i meditació al Barcelona 2016

 
Més informació a: www.kikuday.com


JIM FRANKLIN

El Dr. Jim Franklin inicialment va estudiar composició i musicologia a Austràlia, Alemanya i Holanda. Va conèixer el shakuhachi durant els seu curs universitari i va quedar-ne fascinat. Després d’estudiar tal instrument a Àustria amb el Dr. Riley Lee i al Japó amb Furuya Teruo i Yokoyama Katsuya, va rebre el títol de shihan (“mestre”) el 1996 de la mà de Yokoyama sensei, i d’aquesta manera va llicenciar-se oficialment per poder ensenyar i tocar el shakuhachi.

Com a compositor, Franklin treballa les àrees de la música contemporània i l’electroacústica. Compon per a shakuhachi, en solo o en combinació amb altres instruments. Molt sovint du a terme projectes en què posa en diàleg el shakuhachi amb la improvisació electroacústica, la dansa i el vídeoart. En l‘àrea de solo de shakuhachi, Franklin s’ha especialitzat en el honkyoku de l’escola de Yokoyama Katsuya (Kokusai Shakuhachi Kenshukan) i en música moderna.

Franklin viu a Alemanya des de 2004. Del 2006 al 2009 va ser President fundador de l’European Shakuhachi Society. Actualment té entre mans diversos projectes com ara la composició i gravació de l’obra Songs from de Lake per a shakuhachi, theremin i electroacústica, i està treballant pel desenvolupament de la branca europea de la Kokusai Shakuhachi Kenshukan.

Us presentem JIM FRANKLIN – Professor de Chikuho-ryu honkyoku i shakuhachi amb electroacústica al Barcelona 2016

 
Més informació a: www.bambooheart.com


VÉRONIQUE PIRON

Véronique Piron, flautista francesa establerta a la Bretanya, és mestra i intèrpret de shakuhachi en l’estil transmès per Yokoyama Katsuya (KSK) qui li va lliurar el seu títol de shihan l’any 2002, alhora que va obtenir una beca d’investigació Lavoisier del govern francès per anar a estudiar al Japó.

Va participar a la creació de l’ESS, i s’ha dedicat a l’ensenyament del shakuhachi (bàsicament en l’estil de la KSK) a la Bretanya, París i Brussel·les.

La feina com a creadora és molt important al currículum de Véronique Piron. Té un prolífic programa a solo; en duet amb la intèrpret de koto i shamisen Fumie Hihara i en un nou programa intercultural de música nova amb la pianista Lydia Domancich (el disc publicat Sillage, Wake, 2015), i trobades amb compositors i intèrprets de nova música i d’altres cultures musicals, com la fusió celta amb Alan Stivell (2015) o amb el bansuri indi amb Henri Tournier (2015), etc.

Us presentem VÉRONIQUE PIRON – Professora de shinkyoku i min’yo shakuhachi al Barcelona 2016

 
Més informació a: www.veroniquepiron.com


JEAN-FRANÇOIS SUIZAN LAGROST

Flautista d’origen francès, Suizan Lagrost és professor als conservatoris de Le Kremlin-Bicêtre i Asnières, prop de París. És un músic versàtil: destaca tant en música occidental com en la japonesa. Va començar a estudiar shakuhachi l’any 2000, després d’haver-se fet un currículum complet com a flautista a Mulhouse i París i posteriorment un DEA de música del segle XX a la Universitat de Paris-Sorbonne. L’any 2014 va obtenir el títol de dai-shihan (gran mestre) del shakuhachi per l’escola Tozan.

La seva variada experiència l’ha portat a ser referent en diversos entorns: tant en classes magistrals i recitals de flauta i piano a Taiwan, fent de solista amb la Musique de la Garde Républicaine i als millors cors de flauta francesos, com en concerts i festivals de shakuhachi per Europa (Barcelona, Praga, Istambul, Fribourg, Poitiers…). L’any 2013 va publicar un disc de música de cambra japonesa, Kyoku, amb l’intèrpret de koto Meiko Miyazaki.

Com a assessor de l’ESS, és fundador i administrador des de 2011 del principal fòrum de shakuhachi – www.shakuhachiforum.eu

Us presentem SUIZAN LAGROST – Professor de Tozan-ryu honkyoku al Barcelona 2016

 
Més informació a: www.flute-shakuhachi.com


MICHAEL SOUMEI COXALL

Michel Soumei Coxall va estudiar shakuhachi durant molts anys al Japó amb el llegendari mestre de la Kinko-ryu i Tresor Cultural Vivent Yamaguchi Goro (que va morir l’any 1999), i ha seguit els seus estudis amb Mizuno Komei amb freqüents visites al Japó. Va rebre el seu “títol de Mestre” l’any 2007 i el nom professional de Soumei.

Michael ha estat professor a temps complet al SOAS, Universitat de Londres, del 1986 al 2009, i actualment dóna classes de chikumeisha honkyoku, sankyoku ensemble i música shinkyoku. Ha fet recitals per tot el Regne Unit, per la resta d’Europa i Japó; fins i tot al Teatre Nacional de Tokyo. També és membre fundador del London Hogaku Ensemble i del Hibiki Ensemble, i és membre del Chikumeisha-kai. Va ser organitzador de les Escoles d’Estiu de l’ESS a Londres els anys 2006, 2007 i 2011.

Us presentem MICHAEL SOUMEI COXALL – Professor de Chikumeisha Kinko-ryū sankyoku al Barcelona2016

 
Més informació a: soumeishakuhachi.wordpress.com


HORACIO CURTI

Horacio Curti va conèixer el shakuhachi per primera vegada a l’Himàlaia. Fascinat pel seu so, va decidir viatjar al Japó, i allà va estudiar-hi honkyoku en la línia de Kokusai Shakuhachi Kenshukan amb Kakizakai Kaouri sensei. Allà va rebre el seu shihan de shakuhachi de la mà de Yokoyama Katsuya sensei l’any 2004 sensei l’any 2004.

A més del koten honkyoku, també treballa amb música clàssica occidental contemporània, música d’improvisació i diversos projectes relacionats amb la poesia i el teatre com a solista o amb altres músics i ballarins. Ha ensenyat i fet concerts per tota Europa, pel Japó i per Amèrica.

Llicenciat en Etnomusicologia, s’ha especialitzat en ensenyament i pràctica de la música japonesa a l’Escola Superior de Música de Catalunya i a SAE Barcelona tot realitzant investigacions en temes relacionats amb la música japonesa.

El primer disc de solo de Curti va publicar-lo Agharta Music l’any 2009. Posteriorment va publicar el Llibre-CD Contes Zen. Petites històries per despertar (en castellà i en català), una compilació d’històries zen acompanyada per un disc on Marta Millà en narra les històries i Horacio Curti en crea i interpreta la música. L’any 2015 va publicar el seu últim àlbum a solo, Home is Now.

Us presentem HORACIO CURTI – Professor de honkyoku de la Kokusai Shakuhachi Kenshukan i shakuhachi i improvisació al Barcelona 2016

 
Més informació a: www.shakuhachi.es


DAVID HUGHES

David Hughes és un expert de min’yō i ha estat professor a la SOAS (l’escola d’estudis orientals i africans de la Universitat de Londres) de l’any 1987 al 2008. Actualment fa recerca com a professor associat a la SOAS i a la Universitat de Durham.

L’any 2011 va rebre el Premi Anual de la Japan Society per la seva “considerable contribució en les relacions i comprensió anglo-japoneses” gràcies al foment d’activitats per acostar la música tradicional japonesa al gran públic. És també fundador de la London Okinawa Sanshinkai i del grup de min’yō de la SOAS, els principals grups d’interpretació i difusió de música tradicional folklòrica japonesa al Regne Unit.

Entre les seves publicacions hi figuren els llibres Traditional Folk Song in Modern Japan (2008) i la co-edició del volum Ashgate Research Companion to Japanese Music (2008). David Hughes ha viscut deu anys al Japó, la seva principal àrea de recerca, però també ha escrit sobre aspectes de la música de Java, Tailàndia i Corea, així com també sobre gramàtica musical i nemotècnica oral.

Us presentem DAVID HUGHES – Professora de min’yō al Barcelona 2016

 


MIEKO MIYAZAKI

Nascuda a Tokyo, Meiko Miyazaki va començar a estudiar koto i shamisen amb els mestres Tomizo Huruya i Sachiko Tamura. El seu ràpid aprenentatge va permetre-li l’accés a la Universitat Nacional de Belles Arts i Música de Tokyo. Durant aquests anys d’estudi va rebre la important invitació de tocar com a intèrpret principal per a l’Emperador i l’Emperadriu del Japó al Palau Imperial. L’any posterior a la seva graduació, el 1992, va guanyar el màxim premi en audicions musicals organitzat per la ràdio nacional NHK-FM.

És una intèrpret versàtil, tant en estil clàssic com en modern, ha actuat en nombroses ocasions tant al Japó com a l’estranger, i ha representat el Japó a nivell internacional en esdeveniments culturals esponsoritzats per la Japan Foundation.

L’any 2005 va traslladar-se a França per explorar noves possibilitats pel koto. Des de llavors fa recitals per tot Europa i fins i tot a Turquia i el Caire. Actualment segueix molt involucrada en la interpretació amb artistes de diversos gèneres i és divulgadora a la ràdio i en conferències de la música d’Àsia.

Més informació a: www.miekomiyazaki.com


Us presentem MIEKO MIYAZAKI & KEIKO KITAMURA – Professores de koto i shamisen al Barcelona 2016

 
Més informació a: www.miekomiyazaki.com

Més informació a: www.keikokitamura.com


KEIKO KITAMURA

Keiko Kitamura va néixer a Fukuyama, prefectura d’Hiroshima, una zona coneguda per l’elevada qualitat d’instruments tradicionals japonesos i dels seus instrumentistes. Va passar tota la seva joventut estudiant koto, shamisen i cors sota la tutela de la seva tieta Kyoko Kitamura, una gran mestra de l’Escola Ikuta de la famosa associació Miyagi.

Actualment, establerta al Regne Unit, ha treballat intensament amb una gran varietat de músics occidentals de música tradicional japonesa i música contemporània. Les seves actuacions més destacables són, per exemple, la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics, la BT River of Music, el Glastonbury Festival, Ronnie Scotts i Kings Place, així com actuacions per a la BBC Radio 3. A més, ha estat guardonada per la seva composició per a koto al concurs de la Miyagi Michio Memorial l’any 2014 al Japó.

Més informació a: www.keikokitamura.com


JOSÉ VARGAS

José Vargas és guitarrista professional i músic des de 1982. Va conèixer el shakuhachi l’any 2004 a través d’Antonio Olías i Kodama Chikuza. Ha estudiat, també, amb el mestre Chikumeisha Tanaka Komei i amb Okuda Atsuya en les seves freqüents visites al Japó.

Vargas també va interessar-se per la construcció del shakuhachi jinashi (hotchiku) i va ser instruït al Japó per John Kaizan Neptune i Kodama Chikuza. Ha participat com a ajudant al Taller de Construcció del shakuhachi jinashi de Kodama Chikuza a Madrid l’any 2010, com també a l’Escola d’Estiu de l’ESS al SOAS, Londres, l’any següent.

Us presentem JOSÉ SEIZAN VARGAS – Professor de construcció i reparació de jinashi shakuhachi al Barcelona 2016

 
Més informació a: www.shakuhachi-jinashi.com


VIKA KLEIMAN

Vika Kleiman és ballarina improvisadora, professora de ioga, de Consciència Corporal i psicòloga. És professora titular de “Consciencia Corporal”, moviment i dansa per a músics, a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

El seu interès en diferents aspectes del cos l’ha dut a molts llocs del món (Argentina, Japó, EEUU, Portugal, Tailàndia, Índia i Espanya), on s’ha anat enriquint amb diferents tècniques de moviment. Ha estudiat improvisació i creació, Feldenkrais, Authentic movement, Senso-percepción, Thai Massage, Contact improvisation, Butoh and Body Weather. També ha estudiat diversos estils de ioga: Ashtanga, Iyengar, Anusara, Nata yoga, Dinamic Yoga, i altres estils de Hatha yogaa l’Argentina, EEUU, l’Índia i el Japó.

Ha dansat y ensenyat en diferents llocs als EEUU i Amèrica del Sud i Europa. Viu a Barcelona on ensenya, fa recerca, dansa i escriu sobre diferents aspectes del cos desenvolupant una practica en constant canvi.

Presentando a VIKA KLEIMAN – enseñando consciencia corporal y el cuerpo en la práctica del shakuhachi en Barcelona 2016

 
Més informació a: vikakleiman.blogspot.com


RAMON HUMET

La música de Ramon Humet ha estat àmpliament acceptada pel públic i les crítiques gràcies a la seva constant recerca d’un llenguatge personal i vastament refinat i l’equilibri entre la forma i l’expressió. Després d’estudiar composició amb Josep Soler, va conèixer al compositor britànic Jonathan Harvey, i això va marcar profundament el seu camí creatiu.

L’any 2007 va ser premiat amb l’Olivier Messiaen International Composition Prize, fet que va comportar-li l’encàrrec, per part del director Kent Nagano, de la composició per a orquestra Scenes of Wind per la Montreal Symphony Orchestra, que va estrenar-se l’any 2008. L’any 2014 va ser compositor convidat al Palau de la Música Catalana.

És un compositor molt sovint inspirat per la música tradicional japonesa per a shakuhachi. Algunes de les seves obres de cambra més rellevants han estat compilades en un disc compacte amb la interpretació de la London Sinfonietta dirigida per Nicholas Collon. Aquest disc, produït per Neu Records, que ha estat enregistrat en alta definició i en sistema surround 5.1, s’ha descrit a la revista Gramophone com “un projecte fascinant”.

Des de l’any 2009 és professor al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona. Humet té un ampli repertori de música instrumental, vocal, escènica i electroacústica, amb una especial atenció a la producció orquestral.

Us presentem RAMON HUMET – Professor de composició per a shakuhachi contemporani i introducció al shakuhachi al Barcelona 2016

 
Més informació a: www.ramonhumet.com


Organització de Barcelona 2016
Coordinació general: Horacio Curti
Logística y producció: Stella Maris “Hawwa” Morales
Comunicació, web i videos: Thorsten Knaub